Hva er CdA? Aerodynamikk på sykkel.

Drag Area (CdA) er det samme som den aerodynamiske drag’en til et objekt. Det vil si luftmotstanden til et objekt.

Den mest aerodynamiske formen, det vil si den formen som skaper minst drag (vake), er dråpeformen. Drag beregninger til forskjellige former kan du lese mer om her. CdA består av to deler. (1) drag coeffcient (Cd) vil si «glattheten» og størrelsen til objektet og (2) front arealet (A) til objektet.

Hos oss i Sykkeltilpasning Drøbak arbeider vi mye med CdA i sykkelsammenheng. Målet vårt er å skape komfortable, skadeforebyggende og effektive sittestillinger med lavest mulig CdA verdier.

Det vil si – posisjoner med minst mulig luftmotstand. Men, det er viktig å huske på at det ikke hjelper med en aerodynamisk posisjon på sykkelen, hvis du ikke klarer å holde posisjonen over tid.

CdA og aerodynamikk på sykkel

Lav CdA er viktig for å sykle fort, spesielt som triatlet eller tempospesialist, men det er viktig å se CdA opp mot komfort, kraftoverføring og evnen til å klare å holde posisjonen over tid. Det handler om å finne de beste kompromisser.

Det er enkelt å finne en aerodynamiske sittestilling. Det vanskelige er å holde posisjonen over tid.

Noen sitter mer oppreist enn andre. Dette er det som oftest gode grunner til. En lav rygg posisjon, suboptimal vektfordeling og tett hofteåpning, vil kunne begrense evnen til å overføre kraft.

Det hjelper ikke å ligge aerodynamisk på sykkelen hvis du ikke evner å tråkke. Andre har en historikk med skader og ubehag i nakke, øvre del av rygg, nedre del av rygg som gjøre en mer oppreist sittestilling fungerer mye bedre.

Med komfort kommer som oftest ytelse. Sitter vi komfortabelt og føler oss godt på sykkelen kommer vi som regel raskere fra A til B.

Finn din CdA i samarbeid med oss

Hvor er din nærmeste vindtunnel? Jo, kanskje den er i Drøbak? Du kan finne din CdA i vår Virtuelle Vindtunnel.

Vi tar også med oss kunder til Bioracer sin vindtunnel i Beringen i Belgia for testing.

Et Eksempel på en utøver som har målt sin CdA hos oss er Allan Hovda. Hans CdA er i verdensklasse og måler 0.185. Man har eksempler på kvinnelige banesyklister som har målt så lavt som 0,155.

Stac Performance aero testing - virtuell vindtunnel testing

X