Vindtunnel.

Fokus på triathlon og tempo.

Gjennom vårt tette samarbeid med Bioracer reiser vi med kunder, både amatører og proffer, til BikeValley vindtunnelen i Beringen i Belgia. BikeValley er et innovasjonssenter for idrett som Bioracer var med å grunnlegge i 2013. De andre selskapene som var med å grunnlegge BikeValley er Flanders Make, Lazer Sport, Ridley Race Productions og Voxdale.

Vindtunnelen i Bike Valley er en unik, uavhengig, lav-hastighets tunnel som er spesielt utviklet for syklister og sykkelindustrien. Aerodynamisk drag og turbulens kan bli målt for produsenter, produktutviklere og atleter. Da tunnelen er konstruert og bygd for sykkel kan den vise til høyere nøyaktighet en de tunneler som er bygd for motorsport, fly og annen vitenskapelig forskning.

Fordeler med å teste sittestilling i vindtunnel

Å teste i vindtunnel kan være en viktig brikke i spillet for å gjøre deg raskest mulig på sykkel. I tillegg er det veldig morsomt og lærerikt. Fordelen med å teste i vindtunnel er at vi kan få svar på detaljer som er vanskelige å få svaret på ved utesykling eller velodrom testing. Alle metoder har fordeler og ulemper. En fordel med tunnel testing er at det er enkelt å teste endringer i posisjon og utstyr uten forstyrrelser fra omverdenen. Du trenger verken og fokusere på et trafikkbildet, hull i veien eller fokusere på å holde mest mulig lik linje på en velodrom.

Motstand ved sykling kan fordeles på tre komponenter:

 1. Luftmotstand
 2. Rullemotstand
 3. Gravitasjons motstand

Det som i aller største grad påvirker motstanden er luftmotstand. En aerodynamisk sykkel posisjon kan spare opp til 20% av front arealet til en syklist. Noe som igjen kan føre til en besparelse på over 40 Watt ved en konstant fart på 40 KM/t. Det er mye watt bespart det!

 • Luftmotstand kan enklest reduseres med å optimalisere sittestillingen til syklisten
 • En aerosuit / aerodrakt kan drastisk endre Cd (glattheten) på syklisten og spare 6% i drag (motstandskraft)
 • Aero ramme og hjul kan spare 3%, som gir minst i forhold til investering for watt
 • Å sykle uten hansker kan spare deg for 1 %
 • Aero sokker (i riktig høyde) kan spare deg opp til 1.5%

Ref. Bioracer Motion / Bike Valley

Forarbeid til vindtunnel testing

Å finne den mest komfortable, effektive og raskeste posisjonen på sykkelen er en prosess og består for vår del av flere steg. Disse er som følger:

 • Sykkeltilpasning / Bikefit – med fokus på komfort, skadeforebygging, kraftoverføring og en aerodynamisk sittestilling. Å benytte Bioracer Aero software for å jobbe med teknikk og kunne visualisere og måle hva endringer i sittestilling utgjør i luftmotstand
 • Stac Performance Virtuell Vindtunnel testing – Kunne teste hjelm og hodeposisjon, håndposisjon, albuebredde, utstyr på sykkel etc.
 • Eventuell testing ute på vei for å se at utesykling samsvarer med innesykling og simuleringer

Vindtunnel testing for detaljer som aerosuit og validering av ovennevnte resultater.

Ta gjerne kontakt med oss for å høre mer om prosessen og priser.

Victor Campenaerts optimaliserer sin sittestilling i Flandern BikeValley sin vindtunnel.

X