Finne riktig størrelse på ny sykkel.

Sykkelmerke, modell og størrelse

Du står foran det store valget med å kjøpe ny sykkel. Men, hvilken sykkel skal du gå for? Hvilket merke på sykkelen? Hvilken modell? Og hvilken størrelse skal du velge? Du har sikkert valgt deg ut noen favorittmerker allerede.

For å kunne bistå ved valg av riktig tilpasset sykkel til deg må vi kartlegge noen ting:

  • Hvilket prisnivå ønsker du å legge deg på?
  • Hvilken kjørestil har du – Hva slags type sykkel ønsker du? Fokus på komfort (en mer oppreist sittestilling) eller en mer aggressiv posisjon (en mer liggende sittestilling)

Rammegeometrier på sykler tenderer til å bli likere og likere for hvert år som går. Det skiller ofte kun millimeter på forskjellige merker. Det er store sjanser for at sykkelen du drømmer om kan bli din med valg av riktige komponenter som styre, stem og sete.

Prosessen med å finne riktig sykkelramme

For å kunne finne riktig sykkel bør vi bruke tid på å finne din optimale sittestilling først. For å finne din optimale sittestilling må vi ta utgangspunkt i din eksisterende sittestilling for at resultatet skal bli best mulig. Hvorfor? Fordi vi må vite hva vi skal optimalisere ut i fra. Vi anbefaler derfor at vi alltid tar utgangspunkt i din eksisterende sittestilling på din eksisterende sykkel. Ja, vi har en Retül Müve Fitbike, men resultatene blir alltid bedre når vi tar utgangspunkt i din gamle sykkel. For å komme fram til den mest optimale sykkelramme størrelse kan vi gjøre følgende:

  • Ta med din eksisterende sykkel
  • Vi analyserer eksisterende sittestilling
  • Vi optimaliserer sittestillingen
  • Vi skanner sykkelen etter endt sykkeltilpasning
  • Vi benytter data fra skanningen til å finne beste alternativer – Merke, modell, størrelse og eventuelle komponenter

Tekniske data – Stack og Reach

Etter endt sykkeltilpasningsprosess skanner vi sykkelen din digitalt slik at vi får tilgang til en rekke viktige mål. Hovedmålene vi konsentrerer oss om er Stack og Reach.

Stack er høyden fra senter krank til toppen av headtube og sier noe om høyden på sykkelen i front. Jo lavere verdi på stack, dess lavere er rammen i front. Med en for aggressiv ramme vil man måtte bygge opp stem/styre med spacere. Et mål vil være å finne en ramme hvor minst mulig spacere trengs. Det vil si å få styreframspringet (stem) til å ligge så tett på rammen som mulig. Det ser visuelt bedre ut og vridningstabiliteten blir bedre.

Reach er målet på lengden fra senter krank til toppen av headtube, og sier noe om hvor lang rammen er. En mer aggressiv sittestilling krever en reach som er lengre. Ved en mer oppreist sittestilling behøves en kortere reach. Enkelte syklister som liker å sykle på mindre rammer, kompenserer ofte for en kortere reach på sykkelen, med et lengre stem for å få nødvendig strekk på overkroppen.

Kvinner, som ofte kan oppleve å ha lengre ben (ratio i forhold til overkropp) enn herrer, vil ofte trenge sykler som har en kortere reach for ikke å bli for strukket på sykkelen. Noen av de bedre rammegeometrier for kvinner er de kvinnespesifikke rammene fra Canyon sykler.

Mette Pettersen Moe

Sist oppdatert 19.03.2019
X