Velge riktig sykkelsko for landevei, terreng og triathlon.

Slik velger du riktig sykkelsko – god passform er viktig for komfort og ytelse

Hvilken sykkelsko skal jeg velge? Det er et spørsmål vi ofte får!

Uavhengig om du sykler landevei, MTB / terreng eller triathlon finnes det et uendelig hav av forskjellige typer sykkelsko på markedet. Vår erfaring er at mange syklister benytter sko som ikke er en best fit for deres føtter.

Riktige sykkelsko er en viktig del av sykkelprestasjonen din, men ikke minst for komforten du opplever på sykkelen. Husk at gode triathlon sykkelsko kan påvirke løpingen din også. Under finner du fem tips du kan ha i bakhodet neste gang du skal kjøpe nye sykkelsko.

1. Riktig bredde på skoen

Front regionen på foten er den mest sensitive når man tenker på det å overføre kraft fra føttene til pedalene på sykkelen. Den videste delen av foten (området mellom første og femte metatarsal), bør ikke være utsatt for unødvendig press. Sørg for at skoen sitter fast, men ikke presser på dette området, når du prøver sykkelskoene. Husk at føttene vil utvide seg litt under lengre treningsturer og konkurranser.

Som bikefittere liker vi veldig godt Lake sine sykkelsko. Dette fordi mange av modellene deres kommer i 3 forskjellige bredder – neutral, wide og extra wide. Vi har måleverktøy til føttene dine og hjelper deg med anbefaling på modell, størrelse og bredde.

2. Riktig lengde på skoen

Riktig lengde på skoene er den viktigste faktoren du må se etter når du skal kjøpe nye sykkelsko. Lengden på sykkelsko er annerledes enn når du kjøper vanlige gå-sko. Du trenger ikke det ekstra rommet i fronten av sykkelskoen som i en vanlig løpesko eller gå-sko, hvor du har en mer rullende bevegelse på føttene. Tre til fem millimeter ekstra rom foran den lengste tåen er nok i en sykkelsko. En for lang sko vil kunne gjøre det utfordrende å plassere cleats (pedalfeste) riktig under skoen i forhold til dine føtters oppbygging. Derfor; ikke la lengden gå på bekostning av bredden på skoen, altså ikke kjøp lengre sko for å få den bredere rundt forfoten. Både lengde og bredde bør være perfekt.

3. Riktig støtte for foten

En perfekt tilpasset sko holder hælen din godt på plass. Normalt sett skal ikke hælen glippe i det hele tatt. Du skal heller ikke oppleve noen form for ekstra trykk når du går med sykkelskoen. Mellomfoten skal også ha god støtte. Den øvre delen av skoen (borrelås og spenner), som dekker foten skal også sikre foten på en god måte uten å stramme for mye. Det er spesielt viktig med en god tilpasning ved hjelp av festesystemet, under opptrekket i sykkelbevegelsen.

4. Stram skoen

Vær observant på sykkelskoen’s feste system (borrelås / spenner). Det skal sørge for at foten sitter på plass i skoen til enhver tid. Også under hardt belastende sykkel bevegelser. Borrelåsene og spennene skal ikke utøve noen form for ekstra trykk. For hardt og det vil gå utover komforten og blodsirkulasjon og for løst – skoene vil ikke sitte skikkelig. Når du strammer skoene, sørg for at det øvre materialet ikke bretter seg eller strammer for mye. Dette er indikasjoner på at skoene ikke er tilpasset din fot og du bør se etter en annen.

 5. Din personlige følelse teller!

Når ovennevnte er under kontroll, bør du sitte igjen med et par med sykkelsko som passer føttene dine godt. Alt ligger til rette for noen komfortable og fine sykkelturer. Kjøp gjerne noen sykkelsko du synes ser litt tøffe ut. Det kan være viktig for selvfølelsen på sykkelen. Hvis du prøver dine utvalgte favoritt-sko (et gitt merke du synes er tøft) , uten å føle wow effekten, be selger om en anbefaling på sko som er bredere eller smalere og prøv den på foten.

Lykke til med skovalget!

Referanse:
https://www.solestar.com

Lake sykkelsko er enkle å tilpasse da de kommer i forskjellige bredder.
X