Riktig sittestilling på sykkel.

Individuelle forskjeller.

Hva er riktig sittestilling på sykkel? Det riktige svaret er at det ikke finnes en god mal for hvordan du skal sitte på en sykkel. Det er for store individuelle forskjeller hva gjelder anatomi, funksjonell bevegelighet, grenser for hva som er komfortabelt og ønsker.

Den perfekte sittestilling på sykkel

Noen ønsker å sitte med en aggressiv sittestilling fordi det ser kult ut og fordi de tror det er forbundet med å sykle raskt. Det gjør det ikke nødvendigvis. Andre er kun opptatt av én ting – komfort, og bryr seg ikke om hvordan det ser ut.

Vår mening er at komfort på sykkelen fører til de beste opplevelsene og de raskeste tidene. Du vil sjeldent sykle en rask tempoetappe hvis komforten er uutholdelig. Du vil ikke nyte sykkelturene dine hvis du ikke sitter komfortabelt på sykkelen din. Vi anbefaler derfor at du starter med en komfortabel sittestilling på sykkelen som du har evnen til å holde over tid. Husk: Det er enkelt å komme fram til sittestillinger som er aero (det vil si lav luftmotstand). Det er det å klare å holde posisjonen over tid som er utfordringen. Det handler om å finne de beste kompromissene mellom komfort, kraftoverføring (arbeidsøkonomi) og luftmotstand. Og det er ikke alltid like enkelt.

Det handler om å finne de beste kompromissene mellom komfort, kraftoverføring (arbeidsøkonomi) og luftmotstand.

Å optimalisere sittestillingen på sykkel tar tid

Å komme fram til din mest optimale sittestilling er en prosess. En prosess som tar tid og krever vedlikehold. Din optimale sittestilling vil endre seg over tid. Du forandrer deg, da må din sittestilling også forandre seg? Du blir mykere eller stivere. Du sykler mer eller mindre. Du skader deg. Den generelle følelsen endrer seg.

Bransjen forholder seg til protokoller når det kommer til sittestilling på sykkel. Protokollene sier noe om ytterpunkter for hvor mye man «skal» strekke knærne på det meste (setehøyde), strekk på overkropp, hofteåpning og så videre. Her kan du lese mer om protokollen for sittestilling på terrengsykkel og her kan du lese om protokollen for sittestilling på landeveissykkel.

X