Sittestilling sykkel landevei.
Lav ryggvinkel og strukket overkropp
En sittestilling på landveissykkel kjennetegnes ved å være litt mer «aggressiv» enn på en terrengsykkel og cyclocross. Med «aggressiv» menes en ryggvinkel som er lavere og en strekk på overkropp som er lengre.
I dag benyttes ofte protokoller for å posisjonere syklister på sykkelen. En protokoll er et rammeverk med vinkler som baserer seg på forskningsresultater, men også synsing. Uavhenig om man benytter seg av en Guru fit, en Retül fit, Specialized BG Fit eller Trek precision fit så er verdiene man jobber etter stort sett de samme. Same thing, different wrapping.
Det er lite sansynlig at man vil klare å komme seg innenfor alle målene i en protokoll. Det er ikke mulig fordi (1) vi alle er satt sammen litt forskjellig og (2) opplever forskjellige utfordringer som må tas høyde for. Det er grunnen til at man ser veldig mange forskjellige setehøyder / knestrekk i et WorldTour felt. Noen sitter lavere med mindre strekk på knærne sine, imens andre sitter høyere og strekker knærne mer. Forenklet sagt, det er ikke noe mål å treffe innenfor rammene på alt i en protokoll.
Det er ingen grunn til å betale penger for en sykkeltilpasning for å komme innenfor protokoll. Det klarer du selv med kameraet på din mobiltelefon. Ønsker du å sikre deg en komfortabel og effektiv posisjon på sykkelen og samtidig få høyt læringsutbytte velger du vår prosess.
Protokoll for racersykkel.
De mest vanlige vinkler
Ryggvinkel på landeveissykkel
Vinkel:
40 – 50 grader
Hvordan måles vinkelen:
Målt fra Trochanter Major (hoftekule) til acromion (leddet ytterst på skulderbenet) utifra horisontal linje fra hoftekule. Sittende på setet og på det mest utstrakte med overkropp, holdene rundt hendler på styret. Se bildet (bildet kommer).
Knevinkel på bunn av tråkket på landeveissykkel
Vinkel:
32 – 42 grader
Hvordan måles vinkelen:
Målt fra Trochanter Major (hoftekule) til midt på kneet, til ankelkulen. Sittende på setet og på det mest utstrakte med benet (litt før 180 grader). Se bildet (bilde kommer).
Strekk på overkropp – Reach på landeveissykkel
Vinkel:
80 – 90 grader
Hvordan måles vinkelen:
Målt fra Trochanter Major (hoftekule) til acromion (leddet ytterst på skulderbenet) til midten av håndleddet. Sittende på setet og på det mest utstrakte med overkropp, holdene rundt hendler på styret. Se bildet (bildet kommer)..
Hofteåpning på landeveissykkel
Vinkel:
55 – 65 grader
Hvordan måles vinkelen:
Målt fra acromion (leddet ytterst på skulderbenet) til Trochanter Major (hoftekule) til midten av kneet når foten er på de høyeste i tråkkfasen. Sittende på setet og på det mest utstrakte med overkropp, holdene rundt hendler på styret. Se bildet (bildet kommer)..
Kne over fot på landeveissykkel
Vinkel:
+ 10mm til – 10mm
Hvordan måles vinkelen:
Vertikal linje fra kneet når foten er på kl. 3 (rett fram), gjennom 5 metarsal (knoken til lilletå). Se bildet (bildet kommer)..
Mange opplever utfordringer med «vondter» og ubehag når de sykler på landeveissykkel. De vanligste tingene som går igjen er vond korsrygg, vondt i seteregion (sittesone), stiv og vond nakke / skuldre og innsovning i hender. De aller fleste vil med god veiledning og coaching rundt sittestilling klare å finne god komfort ved syklingen. I teksten under deler vi noen råd og tips for hva du kan teste ved forskjellige utfordringer.
Jeg har vondt i rompa når jeg sykler
Mange tror at feil type sete er grunnen til at man får vondt i rompa når man sykler. Det er ikke tilfellet. Ofte er det sittestillingen på sykkelen som kan forbedres. Vektfordeling mellom sete og styre, setehøyde og sete fram/tilbake er avgjørende for et godt setetrykk. Forsøk å eksperimentere med setehøyde (3mm opp og ned på sete og føl hvordan presset på setet forandrer seg). Og forsøk å flytte mer av setet under rompa ved å flytte setet framover med 5 mm intervaller.
Jeg har vondt i korsryggen når jeg sykler – spesielt etter litt tid og hardere belastning
En aggressiv posisjon på sykkelen kan stresse nedre del av rygg ekstra. Forsøk å heve høyden på styret og eller forsøk å få avstanden mellom setet og styret kortere. Samtidig er det viktig å finne riktig setehøyde, da det også kan påvirke belastning på korsrygg. Du må unngå å overstrekke knær (for høy setehøyde) og sitte for lavt med setet hvor du ikke får strukket ut knær nok og hvor kneet kommer for høyt over toppen av tråkket. Det siste kan føre til en forsinket overgang mellom utstrekk og tilbaketrekning av knær i opptråkket, som kan stresse korsrygg unødvendig. Søk en setehøyde hvor følelsen er at «tråkket går av seg selv».