Kjøpshjelp – riktig innstilling av sykkel.

Mange eksisterende og nye kunder kontakter oss når de skal kjøpe sykkel. De ønsker seg en ny drømmesykkel, men ønsker samtidig ikke å kjøpe feil sykkel. La oss berolige deg – det skal vanskelig gjøres å bomme stort med kjøp av sykkel i dag, men det å finne en optimal ramme eller størrelse kan være litt mer utfordrende.

Spesialistbutikker og forhandlere besitter ofte god nok kunnskap til å veilede deg ved ditt neste kjøp. De hjelper deg med å finne riktig rammestørrelse på din nye sykkel. Men, noen ganger finnes det ikke noen forhandler av akkurat din drømmesykkel i nærheten. Eller du ønsker av forskjellige årsaker å bestille sykkelen på Internett.

Er du usikker på merke, modell og rammestørrelse på din neste sykkel er vi her for å hjelpe deg.

Databaser som inneholder tusenvis av alternative sykler

Vi har tilgang til flere databaser som oppdateres fortløpende med sykkelmerker, modeller og størrelser. Utfordringen med dem alle er at ingen har detaljnivåer utover den informasjonen som allerede finnes på nettsidene til produsentene. Men, det kan gjøre prosessen litt raskere, når man først vet hva man skal se etter. Les mer om å finne riktig størrelse på sykkel her.

GURU sin database inneholder flere enn 100 merker og over 10 000 individuelle modeller. Sjansene for å finne noe som passer godt er stor. Men, skulle det ikke skje, har du i hvert fall alle nøkkelmål fra en eventuell tilpasningsprosess som trengs for å lete videre. Har du kontaktpunktene dine som sete (setehøyde, sete setback), fot (krankarmlengde, pedalsystem, cleatssystem og sko) og styre koordinater kan forhandlere og sykkelprodusenter være behjelpelige også.

Tips: Her finner du en gratis database fra 99 Spokes som gjør at du kan sammenligne over 32 000 forskjellige modeller. Har du en sykkel og sittestilling som du trives godt med, men ønsker noe nytt? Benytt sammenligningstjenesten du finner i dette verktøyet for å finne merker og modeller med lignende geometri.

Det handler om prosessen

Hvert år fungerer vi som konsulent for mange personer. Ikke bare med valg av optimal ramme og størrelse, men også ved kjøp av utstyr. Mange velger å bruke tid å ressurser på en prosess. Den innebærer:

 • Valg av sykkelmerke, modell og størrelse
 • Valg av et passende sete (det er ikke alltid at setet som følger sykkelen er optimalt
 • Valg av styre – Reach (lengde på styret) og drop (høydeforskjell mellom styret og bukken) er detaljer som påvirker forskjellige sittestillinger på sykkelen og ikke minst total strekk (reach) på overkropp
 • Valg av sykkeltøy (aerodrakter)
 • Valg av cleats og pedalsystem
 • Valg av sko (riktig bredde og volum)
 • Valg av såler

Vi mener det beste alltid vil være å ta utgangspunkt i eksisterende sittestilling og sykkel som du kan lese om her. Men, ved lang reisevei eller fordi man ikke har en eksisterende sykkel kan vi benytte vår fitbike i prosessen. Med denne test-sykkelen, som er en av markedets mest avanserte, kan vi justere setehøyde, sete setback og styre fram og tilbake, og opp og ned, imens du sykler. I tillegg kan vi justere og teste forskjellige krankarmlengder.

Vi kan ikke kontrollere alt når vi skal veilede ved kjøp av ny sykkel

Den største utfordringen er – Vi kan aldri være 100% sikre. Her er et eksempel som forklarer hvorfor. Sykkeltilpasning i Drøbak arbeider med mange utøver på profesjonelt nivå. Disse utøverne bytter ofte lag og med det også utstyr. Hvis kontaktpunktene på gammel sykkel, som utøveren følte seg 100% på, er helt like på den nye sykkelen. Hvorfor er da følelsen på sykkelen så forskjellig?

Jeg finner meg ikke til rette på den nye sykkelen, det må være noe med geometrien – sier de ofte.

Geometrien på syklene er ofte svært like – ofte kun millimeter forskjeller på stack og reach.

Key takeaway: Dette forteller oss at sittestilling og feeling på en sykkel er veldig viktig. Ofte viktigere enn millimetermål. Og feelingen på en sykkel finner vi først ut av når vi har kjøpt og testet sykkelen. Selv om sykler har lik geometri vil håndteringen av syklene kunne være veldig forskjellig.

Mellom to størrelser på sykkel

Har du opplevd å «passe til» to størrelser? Du kan kanskje velge en Medium eller Large i henhold til geometri tabellen på nettsiden til sykkelprodusenten? Det gjør svært mange og du skal tenke gjennom følgende:

 • Hvilke erfaringer har jeg fra tidligere? Likte jeg en litt mindre ramme/sykkel eller en litt større ramme/størrelse?
 • Bestemme deg for om du vil ha en litt mindre eller større sykkel mellom beina
 • Sykler jeg mest rett fram eller har jeg behov for mye akselerasjoner under syklingen min
 • Forskjellen mellom to størrelser ved valg av ramme er enten om du skal benytte et 100mm stem eller 90mm stem. Vi kan tro så mye vi vil om forskjeller i håndtering av syklene, uten å være 100% sikre.

I tidligere år valgte proffene ofte små rammer med lange stem. Dette er det mindre av i dag. De er ofte flinkere til å velge mer passende rammer og moderate stem og styrer. Med dette sikrer de sittestillinger med god vektbalanse. Og posisjoner som kan holdes bedre over tid.

Oppsummering av hvordan vi kan hjelpe deg ved kjøp av ny sykkel

Vi kan bistå deg med alt rundt kjøp av ny sykkel og mest mulig riktig innstilling av denne.

 • Tenk gjennom hva du ønsker å få ut av din nye sykkel. Samme sittestilling som tidligere, forbedringer eller adressere vondter
 • Benytt gratis database for å finne lignende rammer om du kun ønsker å oppdatere sykkelen
 • Ta kontakt for en gjennomgang av sittestilling (sykkeltilpasning) og bistand med å finne beste alternativer
 • Benytt oss for veiledning på kjøp av utstyr utover sykkel, slik som cleatssystem, sko, klær, hjelm
En fitbike kan være et godt hjelpemiddel når man ønsker å få hjelp med kjøp av sin neste sykkel.

Sist oppdatert 30.09.2019
X