Analyse av setettrykk.

Valg av riktig sykkelsete er en utfordring for mange. Hos Sykkeltilpasning i Drøbak kan vi måle det dynamiske presset på setet ditt for å gi en analyse av det som «skjer» på setet når du sykler. Vi benytter en sensormatte som vi legger over setet. Denne matten registrerer presset som oppstår på setet og tegner visuelle tegninger av vektdistribusjonen til en hver tid.

Vi var en av de første i europa som startet å benytte denne typen teknologi og har opparbeidet oss meget god erfaring i bruken av verktøyet.

analyse_av_setetrykk

Setettrykk før (venstre) og etter (høyre) tilpasning.

Hvorfor måle setetrykk?

Vår erfaring er at mange har utfordringer med sittesonen når de sykler. Noen opplever generelt ubehag, andre nummenhet i skrittet, noen sliter med direkte smerter og andre med sittesår. Årsaken til sårhet i sitteregionen kan deles i to:

  • Utfordringer med setet som et resultat av dårlig sittestilling
  • Utfordringer med setet som et resultat av feil type sete i forhold til din unike anatomi
Bildemal_kategori_side_setetrykk

Sykkelrytter med mye press på fremre del av setet

Avstand mellom sitteknuter – Alltid viktigst?

De siste årene er avstanden mellom sitteknutene (ischial tuberosities) blitt nærmest en standard for å finne riktig bredde på et sykkelsete. Det vanlige er å sitte på en slags sittepute som lager merker der presset fra sitteknutene treffer. Ok dette, men denne metoden er kun riktig ved en oppreist sittestilling. Det simulerer på en måte at styret er høyere enn setet. Som et resultat blir det mye press på sitteputen.

Ved mer «aggressive» posisjoner på sykkelen, vil setet være høyere enn styret. Dette krever som oftest et mer forover rotert bekken. Når dette skjer avlastes sitteknutene. Presset flyttes framover til pubic rami (bløtvevet mellom sitteknutene og skambenet).

Vekten fra syklisten flytter seg altså fra bakre del av setet og framover – Det er ofte i dette området vi må benytte tid på analyse.

Kort oppsummert: Ved mer aggressive sittestillinger bør fokus være mer på presset på fronten av setet enn for mye på bredden av sitteknutene.

Evaluering av seter

Ved å måle setetrykket imens du sykler er det mulig for oss å vurdere om presset på setet er jevnt fordelt. Og om presset er på «riktig» sted. Vi kan arbeide med sittestillingen og se hvordan dette påvirker setetrykket. Enkelte ganger passer ikke setet som sitter på sykkelen veldig godt til rytterens anatomi.

Prosessen

Analyse av setetrykk er inkludert i alle våre prosesser. Utover dette kan vi arbeide med seteproblematikk per time.

  • Du har med egen sykkel og det som trengs for å sykle
  • Vi gjennomfører dynamiske målinger på setet og analyserer
  • Anbefalinger på andre type seter som kan passe
  • Eventuelt testing av andre type seter
X