VO2-Maks test sykkel.

Inkludert måling av laktat, puls og watt

VO2max testing sykkel

All testing gjennomføres hos vår samarbeidspartner Holmenkollen Treningslab i Oslo. Besøk deres hjemmeside for priser og booking her.

Vi gjennomfører VO2-maks testing på sykkel av utøvere, både kvinner og menn, på alle nivåer hos oss i Drøbak. Fra eliteryttere som satser på sykkel til mosjonister og supermosjonister som ønsker å tallfeste sine prestasjoner. Proffrytter Carl Fredrik Hagen, er blant mange som tester sitt oksygenopptak hos oss. Slår du hans verdier?

Hva er maksimalt oksygenopptak?

Du har sikkert hørt om at VO2 max verdiene til skiløperen Bjørn Dæhlie var høye. Det stemmer. Bjørn målte et O2-opptak på 96,0 ml/kg/min på sitt aller beste. Det er vel og merke en syklist som besitter rekorden for høyeste oksygenopptak målt noensinne. Syklisten heter Oskar Svendsen og målte i en VO2 max test på Lillehammer som junior hele 97,5 ml/kg/min.

Det å måle maksimalt oksygenopptak (VO2-maks) reflekterer kroppens evne til å levere oksygen til muskelcellene. Dette har stor sammenheng med hvor god kondisjon man har.

VO2-maks er den største mengden oksygen kroppen vår kan ta opp og utnytte under hard fysisk aktivitet. VO2-maks måles vanligvis i (1) antall milliliter oksygen, (2) per kilo kroppsvekt, (3) per minutt (mL/kg/min).

Utstyret vårt

Utstyret i testlab´en vår er av høy kvalitet og går under gullstandarden hva gjelder VO2maks og wattmålinger. Utstyret er grundig testet og resultatene er veldig sammenlignbare med de resultater man får på Idrettshøgskolene og hos Olympiatoppen. Utstyret er det samme, og kan ikke sammenlignes med rimeligere utstyr man har på treningsstudioer etc.

Prosessen vår

Under VO2 max testen benytter vi Olympiatoppen sin testprotokoll. Dette er standardiserte protokoller som er velutprøvd og som gjør at man enkelt kan sammenligne tidligere resultater, hvis man har testet andre steder før.

Etter en laktattest får du en 10 minutters pause med lett sykling og muligheten til å drikke, før vi starter VO2max testen.

Kort om protokollen:

  • Arbeidets varighet bør ligge i området 6 – 12 minutter
  • Man blir enige om en startbelastning basert på laktattest (f. eks 200 Watt)
  • Belastningen økes med 25 Watt hvert minutt
  • Testen gjennomføres til utmattelse og siste steg bør holdes i minimum ett minutt
  • Under hele testen registreres belastning (Watt), maksimale verdier for ventilasjon (Ve), hjertefrekvens (HF), pustefrekvens (BF) og respiratorisk utvekslingskvotient (RER)

Testene gjennomføres på din sykkel

Alle testene gjennomføres på din sykkel. Vi fjerner hjulene på sykkelen din og monterer den på en Cyclus2 sykkelergometer. På denne måten blir testen så realistisk som mulig i forhold til ditt utstyr og sittestilling. På grunn av mange forskjellige diametere på hurtigkoblinger på terrengsykler og bevegelse på dempegaffel, foretrekker vi å teste på landeveissykkel.

Cyclus2 sykkelergometeren er konstruert på en slik måte at den krenger svakt fra side til side for å simulere et mest mulig naturlig bevegelsesmønster.

Cyclus2 er et sertifisert testverktøy. Det er ikke sykkelruller som Wahoo Kicker og Tacx Neo.

Slik forbereder du deg

  • Ikke tren hardt i dagene før testing
  • Ikke tren på testdagen
  • Sikre at kjedet på sykkelen din er rengjort og i god stand
  • Husk å ta med alt du trenger for å sykle som sykkelsko og sykkeltøy
  • Blir du syk må testen utsettes

Testresultater og testrapport

Etter endt test, får du en gjennomgang av resultatene. Du mottar en elektronisk kopi (testrapport) på e-post av alle målinger som er blitt registrert gjennom hele testen. Inkludert puls, watt og VO2max (mL/kg/min).

Ta kontakt med oss for booking

Ta kontakt via vårt kontaktskjema for å booke tid for testing. Vi er fleksible på tid og tilbyr også testing for grupper i utvalgte helger. Oppdaterte priser finner du her.

Carl Fredrik Hagen

Carl Fredrik Hagen tester VO2Max

X